ارگونومی درس خواندن در خانه

اشتراک گذاری این خبر

در بحث ارگونومی درس خواندن در خانه در نظر داشته باشیم در صورتی که نحوه صحیح درس خواندن و ایجاد محیط مناسب آموزش داده شود، بهره‌‌وری دانش آموزان بالا تر می‌رود و باعث می‌شود کمتر خسته شوند. از طرفی در صورت رعایت نکردن استانداردهای ارگونومی پوسچر صحیح نشستن هنگام درس خواندن ممکن است دانش‌آموزان دچار ناهنجاریهای اسکلتی-عضلانی مانند قوز، سر به جلو و… شوند. از این‌رو رعایت نکات زیر برای پیشگیری از ابتلا به این ناهنجاری‌ها و ایجاد درد و ناراحتی ضروری است.

استاندارهای ارگونومی نحوه صحیح درس خواندن دانش آموزان:

  • محیط درس خواندن باید نور کافی داشته باشد و دمای هوا مناسب باشد.

  • دراز کشیدن هنگام مطالعه، روی شکم خوابیدن و تکیه دادن به دیوار از جمله وضعیت های نامناسب مطالعه است.

  • کتاب نسبت به صورت باید زاویه مناسب داشته باشد به گونه ا ی که گردن حداکثر تا ۱۵ درجه خم شود.

  • میز مطالعه باید سطح شیبدار داشته باشد تا سر کمی پایین بیاید و در نتیجه فشار وارده به گردن کاهش یابد.

  • هر ۴۵ دقیقه یکبار از جای خود بلند شده و همه مفاصل را حرکت دهند.

  • در هنگام استراحت ۴ تا ۵ دقیقه دراز کشیده و تمام عضلات کمر را در حالت خوابیده قرار داده تا عضلاتش شل شود و سپس دوباره شروع به درس خواندن کنید.

  • ارتفاع صندلی باید به اندازه‌ای باشد که کف پاها صاف روی زمین قرار گیرد و ارتفاع میز مساوی یا زیر ارتفاع آرنج باشد.

  • فضای کمی بین پشت پاها و لبه جلویی نشستنگاه وجود داشته باشد.

  • هیچ گونه فشاری از قسمت جلوی سطح نشستنگاه به سطح خلفی ران وارد نیاید.

  • فضایی بین سطح بالایی میز و ران‌ها وجود داشته باشد.

به ارگونومی درس خواندن در خانه کودک خود توجه کنید. سعی کنید به او آموزش دهید تا به صحیح‌ترین شکل ممکن پشت میز بنشیند.

 

بدترین وضعیت مطالعه

۱- درازکش به شکم

بدترین وضعیت مطالعه این است که روی شکم دراز بکشید، آرنج را تکیه گاه نیمه تنه بالای بدنتان کنید و مشغول مطالعه شوید. در این حالت، فشار زیادی به کتف و شانه ها وارد می شود. علاوه بر این، گردن برای مدت طولانی خم می ماند و دچار درد و گرفتگی های موضعی می شود. ضمن اینکه این حالت مطالعه، به ویژه پس از صرف غذا، می تواند دستگاه گوارش را تحت فشار قرار دهد و مشکلاتی مانند سوءهاضمه، حالت تهوع و ریفلاکس (ترش کردن) به دنبال داشته باشد.

۲- درازکش به پهلو

بعضی عادت دارند به پهلو دراز بکشند و دست خود را از ناحیه آرنج تکیه گاه بدن کنند و مشغول مطالعه شوند. این حالت هم علاوه بر فشار آوردن به گردن، باعث آزار کتف و شانه ای که فشار سر و بدن روی آن است، می شود. حالت های نامناسب و تکرارشونده مطالعه نیز می تواند آسیب و تغییر شکل بافت های استخوانی را به مرور زمان در پی داشته باشد.

۳- درازکش به کمر

این حالت مطالعه بیشتر بین افرادی که علاقه به مطالعه دیجیتال از روی تلفن همراه یا تبلت دارند، رایج است. در این حالت، معمولا گردن شیب مناسبی دارد و فشاری به آن وارد نمی شود اما ۲ مشکل اساسی برای فرد به وجود می آید؛ اول اینکه او نمی تواند فاصله مناسبی بین کتاب یا دستگاه دیجیتال خود با چشم هایش قرار بدهد و به مرور زمان دچار آسیب های بینایی خواهدشد. ضمن اینکه خستگی و قرمزی چشم ها هم از عوارض کوتاه مدت این عادت نادرست خواهند بود.

دوم اینکه، دست ها برای نگه داشتن کتاب، تلفن همراه یا تبلت، برای مدتی طولانی در حالت نامناسبی قرار می گیرند و همین مساله، فشار زیادی به کتف و مچ دست وارد می کند و دردهای مزمن و موضعی را به دنبال می آورد.

۴- نیمه نشسته

بعضی عادت دارند در حالت نیمه نشسته مطالعه کنند. آنها معمولا روی زمین بهص ورت چهار زانو یا دو زانو می نشینند و روی کتاب خم می شوند. در این حالت، هم فشار زیادی به مفاصل زانو وارد می شود، هم خمیده بودن گردن باعث درد و التهاب آن خواهدشد و هم ساختار بدن در ناحیه کتف و شانه ها به مرور زمان تغییر می کند و افتاده و قوزماننده می شود.

ورزش و مطالعه

برای پیشگیری از آسیب های اسکلتی و عضلانی هنگام مطالعه باید بعد از هر ۳۰ تا ۴۵ دقیقه مطالعه یک بار از جای خود بلند شوید، شانه هایتان را به سمت بالا بدهید و ۵ ثانیه در این حالت بمانید. سپس این حرکت را ۱۰ بار تکرار کنید. در حالت ایستاده نیز بهتر است عضلات پا را یکی یکی رها کنید و در جا پاهایتان را حرکت بدهید تا جریان خون طبیعی در آنها برقرار شود.

مشترک شدن در خبرنامه ما

به روز رسانی دریافت کنید و از بهترین ها بیاموزید

اخبار و رویدادهای بیشتری در خصوص کتاب و کنکور و تیزهوشان مشاده کنید.

آیا می خواهید دانش خود را تقویت کنید؟

با ما تماس بگیرید و در تماس باشید

💳 ارسال تصویر تراکنش کارت به کارت

شماره کارت: 3529-4934-1410-6362

علیرضا احمدزاده سبزه وار